Limon Kreması - Lemon Curd sanırım o mayhoş tatlılığıyla dünya üzerinde insanı en mest eden kremalardan biri olabilir. Kıvamı, dokusu, tadı iyi yapılmışsa her açıdan mükemmel! Yumurta oranı oldukça fazla olduğundan yapması biraz riskli gibi görülse de bu tarif şu ana kadar denediğim ve en iyi sonuca ulaştıran tarif oldu.
Yapı olarak da diğer krema dediğimiz pastacılık üretimlerinden çok farklı. Aslında “curd” kelimesinin karşılığı “kesilmiş” yani sütün kesilmesi gibi kesilmiş, bu krema da aslında biraz malzemeleri kestirerek elde ediliyor diyebiliriz ama maalesef “Lemon Curd” ün türkçe de tam bir karşılığı yok, bu yüzden “Limon Kreması” demek zorunda kalıyoruz. Aslında sanırım “Lemon Curd”ü reçel ve krema arasında olarak tanımlayabiliriz!
Bu harika tarif şimdi yayınlıyoruz, bir sonraki vereceğimiz tarif Pavlova ve kremasını yaparken bu efsane kremayı kullanıcaz.
Eğer isterseniz limon suyuyla beraber değişik meyve püreleri de kullanabilirsiniz bu tarifte. Mesela biz limon suyunun bir kısmı yerine “passın fruit” meyvesi püresi kullanmayı denedik. Gerçekten inanılmaz lezzetli oldu. Başka meyvelerle denerseniz bizi de sonuçtan haberdar etmeyi ihmal etmeyin lütfen.
Bu tarifi YouTube’dan da izleyebilirsiniz!
Mazlemeler
120 g limon suyu
200 g toz şeker
6 yumurta sarısı
1 fiske tuz
115 g tereyağ
Hazırlanışı
Öncelikle ben-mari sisteminizi hazırlamanızı öneririm. Bunun için üzerine çırpma kasesini oturtabileceğiniz bir tencereye biraz su koyun ve kullanacağınız çırpma kasesini tencereye oturtarak deneyin. Çırpma kasesinin alt kısmının tenceredeki suyla temas etmemesi gerekiyor, bunu kontrol ettikten sonra suyu kaynamaya bırakabilirsiniz.
Yumurta sarısı, limon suyu (biz bir kısmında passın fruit püresi kullanıyoruz), toz şeker ve tuzu kaseye alın ve ben-mari için hazırladığınız tencereye oturtun. Malzemelerin karışması için çırpma teliyle karıştırmaya başlayın ve sonra spatulaya geçerek kasenin dibinden sürekli karıştırın. Krema koyulaştığında termometreniz varsa 70-71 ℃ ye gelene kadar karıştırın. Dereceniz yoksa karışımın istediğiniz kıvama gelip gelmediğiniz anlayabilmek için ara sıra spatulanızı kremadan çıkarın ve parmağınızla ortasına bir şerit çekin, eğer krema akışkansa henüz istediğiniz kıvama gelmemiştir, eğer krema akmıyorsa krema istediğiniz kıvama ulaşmış demektir. Kaseyi ben-mariden indirin ve kavanozlara koyun, ağzını kapatıp oda sıcaklığına indikten sonra kapağı açılmadığı sürece buzdolabında 1 aya kadar muhafaza edilebilir. Kapağı açtıktan sonra 1 hafta içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Bu tarifin çıktısını almak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.