Minon Blog

View Original

Pelte vs Pepeçura

Birisi Osmanlı tatlısı birisi Doğu Karadeniz tatlısı. Bu iki lezzeti Izabel üzümü noktasında birleştirdik ve iki farklı tarif içeren bir video hazırladık.

Video çekim ve düzenlemesi için Golawed - Sinan Serin’e, bizim için Pepeçura hazırlayan Remziye Yıldız’a ve tarifler arasındaki farklılıklar konusunda bizi aydınlatan İrfan Çağatay’a videonun yayınlanması ve daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlayan Vedat Milor ve Besim Hatinoğlu’na teşekkür ederiz.

Tatlıların ayrıntılarından önce bu iki lezzeti aynı videoda birleştirmemize olanak veren Isabella üzümü yani Doğu Karadeni’in muhteşem kokulu üzümünden bahsetmek istiyorum. Kalın kabuklu, kendine has yoğun bir aromaya sahip bu üzüm genelde sadece içi yenilerek tüketilir. Kışa dayanması için konservesi, pekmezi ve mora çalan bir tonda pestili (kümesi) yapılır. Bir çok Avrupa ülkesinde de bilinir ve tüketilir.

Pelte

Bir Osmanlı tatlısıdır ve sadece üzüm suyuyla değil bir çok meyvenin suyu veya konsantresiyle yapılabilir. Portakal, limon, çilek, vişne gibi meyvelerin suyuyla (ev yapımı meyve suyu) veya evde hazırladığınız herhangi bir meyve konsantresiyle yaparak sıcak veya soğuk olarak da servis edebilirsiniz. Nişastayla kıvam verildiği için soğuduğunda jölemsi bir kıvamı olur, dilerseniz cheesecake gibi tatlıların üzerinde de kullabanabilirsiniz. İçerisinde limon olduğu için soğutulmuş versiyonu yaz aylarında tercih edilen serinletici tatlılardandır.

Pelte

Malzemeler

250 ml üzüm suyu

750 ml su

300 g toz şeker

1 limon kabuğu

1 limon suyu

1 g tuz

50 g patates nişastası

50 ml su (nişasta açmak için)

Hazırlanışı

Üzüm suyu, su, toz şeker, tuz, limon kabuğu ve limon suyunu kaynatın. Nişastayı suyla çatal ile karıştırarak açın. Ocaktaki karışımı sürekli karıştırarak nişastayı ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın. Servis kaselerine alın. Kış aylarında sıcak olarak tüketmek isteyenleriçin biraz dinlendirmek yeterli olucaktır, yaz aylarında serin tüketmeyi tercih ederseniz önce oda sıcaklığına indirin ve buzdolabında en az 4 saat dinlendirdikten sonra, taze nane yaprağı ve limon kabuğu ile servis edebilirsiniz.

Pepeçura-Termoni-Ekşaşi

Doğu Karadeniz’de mevsiminde hazırlanan meyve suyu konserveleri veya pekmez kullanılarak yapılan 3 farklı çeşit tatlı diyebiliriz. Bu üç çeşide yer vermemizin nedeni üçünün de birbirine çok yakın tatlılar olması nedeniyle bölgede iç içe geçmiş olması. Araştırmacı arkadaşımız İrfan Çağatay’dan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda size üç tatlının özelliklerini aşağıda sıralıyoruz.

Ekşaşi

  • Pekmek ile yapılır. 

  • Çok az şeker, çok az un kullanılır. 

  • Sıcak yenir.

  • Pirinç, mısır, barbunya konulabilir.

  • Ekmekle öğün olarak da yenilir.

Pepeçura

  • Üzüm suyu ile yapılır.

  • Beyaz un ve/ya mısır unu, şeker kullanılır.

  • Barbunya ve mısır kullanılabilir. 

  • Muhallebi kıvamındadır.

Termoni - Tsela Termoni / Ğomu Termoni / Lu Termoni / 

  • Pekmez ile yapılır.

  • Şeker, un, mısır unu kullanılır.

Bu yakın tarifler isimlerini içeren lazca bir deyim de varmış onu da yeri gelmişke aktaralım;

“Termoni do ekşaşi, haşo moy govişaşi.”

Tam çevirisi: Termoni ile ekşaşi, böyle neden şaşırdım.

Pepeçura - Termoni

Malzemeler

830 ml üzüm suyu

170 ml su

100 g toz şeker

1 g tuz

40 g buğday unu

15 g mısır unu

110 ml su (unları açmak için)

110 g haşlanmış barbunya

25 g haşlanmış mısır

Hazırlanışı

Üzüm suyu ve suyu tencereye alın ısınırken toz şeker ve tuzu ilave edin, kaynatın. Buğday unu ve mısır ununu karıştırıp suyla açın ve sürekli karıştırarak diğer karışıma ilave edin. Yaklaşık 3 dakika kaynattıktan sonra barbunya ve mısırı ilave edin, bir taşım kayantıp ocaktan alın ve bir kepçe yardımıyla servis kaselerine aktarın. Sıcak tüketmek isteyenler için pepeçura hazır, soğuk tüketmek isteyenler pepeçurayı oda sıcaklığına indirdikten sonra buzdolabında en az 4 saat dinlendirerek servis edebilir. Kırık fındık ile servis edebilirsiniz. 

*bu ölçü 6 kişilik servis için verilmiştir, videodaki ölçü daha çoktur ve yaklaşık 10 kişiliktir.

10 kişilik (videodaki) ölçü: 1500 ml üzüm suyu, 300 ml su, 180 g toz şeker, 1 g tuz, 70 g buğday unu, 30 g mısır unu, 200 ml su (unları açmak için), 200 g haşlanmış barbunya, 40 g haşlanmış mısır.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak tariflerin çıktısını alabileceğinizi unutmayın!